Τηλέφωνο : 210 41 11 135 / Διεύθυνση : Κολοκοτρώνη 75, 18535 Πειραιάς

Logo

Κώστας Μαυρόπουλος: Αποχαιρετισμό στον Πειραιώτη ευπατρίδη της ενδυματολογικής τέχνης και μέλους της Φιλολογικής Στέγης Πειραιώς



Κώστας Μαυρόπουλος: Αποχαιρετισμό στον Πειραιώτη ευπατρίδη της ενδυματολογικής τέχνης και μέλους της Φιλολογικής Στέγης Πειραιώς

Για την απώλεια του Κώστα Μαυρόπουλου , ο πρόεδρος της Φιλολογικής Στέγης Πειραιώς Στέφανος Μίλεσης,έκανε την παρακάτω δήλωση:
Με θλίψη πληροφορήθηκα σήμερα 20 Αυγούστου 2023, τον θάνατο του Κώστα Μαυρόπουλου που όπως και ο αδελφός του Ντίνος, στάθηκε πρωτοπόρος δημιουργός και σχεδιαστής ενδυματολογικών δημιουργιών.
Όπως οι περισσότεροι θα γνωρίζετε η δημιουργική του πορεία άρχισε από την γενέθλια πόλη του, τον Πειραιά. Η οικογένειά του είχε εγκατασταθεί σε ένα σπίτι της οδού Ναυάρχου Μπίτη σημερινή οδός Καραολή και Δημητρίου, προς την άκρη της, που σκαρφαλώνει πάνω στα υψώματα του Προφήτη Ηλία. Σε εκείνη τη γειτονιά της Καστέλλας γεννήθηκε στις 2 Ιουλίου 1930 ο Κώστας Μαυρόπουλος ο οποίος ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με την ραπτική μέσω του Θεόδωρου Καλούδη που υπήρξε ο νονός του. Και η μητέρα του Κώστα, η Σοφία, έραβε στο σπίτι, όπως πολλές γυναίκες έκαναν εκείνη την εποχή, αλλά το περιβάλλον του εργαστηρίου του Θεόδωρου Καλούδη, ήταν εκείνο που έφερε για πρώτη φορά τον Κώστα σε επαφή με τον μαγικό κόσμο της μόδας. Ο Κώστας τελείωσε το 19οδημοτικό σχολείο Πειραιά και στη συνέχεια με εξετάσεις εισήχθη στο γυμνάσιο της Ιωνιδείου σχολής.
Όταν ξέσπασε ο 2οςΠαγκόσμιος Πόλεμος ο Κώστας Μαυρόπουλος, δεν μπορούσε να μείνει αδιάφορος. Διέκοψε τη φοίτησή του και γράφτηκε στο νυκτερινό γυμνάσιο του Πειραϊκού Συνδέσμου προκειμένου να έχει τα πρωινά ελεύθερα. Η πρώτη δουλειά που έπιασε ήταν να κάνει τα θελήματα, στην Επισκοπή του Πειραιά και συγκεκριμένα στον Επίσκοπο πατέρα Γεώργιο Πάτση. Τα χρήματα που εξοικονομούσε τα προσέφερε στην μητέρα του ενώ έφτασε να κάνει και τον πωλητή στα σκαλιά του Δημοτικού θεάτρου.
Επαγγελματικά ο πατέρας του Κίμωνας ώθησε τον Κώστα να γίνει ναυτικός. Γράφτηκε στη Σχολή Εμποροπλοίαρχων Σπετσών και το 1951 πραγματοποίησε το πρώτο του ταξίδι ως δόκιμος πλοίαρχος με προορισμό την Αλεξάνδρεια. Όμως τόσο ο ίδιος όσο και ο αδελφός του Ντίνος, η μοίρα ήθελε να καταπιαστούν με τον κόσμο της τέχνης κι έτσι τα δύο φτωχόπαιδα από τον Πειραιά άρχισαν την δημιουργική τους πορεία καταφέρονταν να εντυπωσιάσουν όλους τους κοσμικούς κύκλους της Αθήνας.
Πέρα από την επαγγελματική πορεία του καθενός στη ζωή, αυτό τελικά που μένει να θυμόμαστε είναι η αγαθή ψυχή, η καλοσύνη, η προσφορά στον ανήμπορο, η σκέψη πως εφόσον έχω πρέπει να προσφέρω και σε εκείνον που δεν έχει. Να σκέφτεσαι την δύσκολη θέση του άλλου και να συντρέχεις στο πρόβλημά του. Και φυσικά αυτό για το οποίο πρέπει να αναφέρουμε ήταν η ιδιαίτερη ευαισθησία που διέκρινε τον Κώστα Μαυρόπουλο σε κοινωνικά θέματα. Υπήρξε άνθρωπος με ήθος, εντιμότητα και αξιοπρέπεια. Βάπτισε εξήντα οκτώ παιδιά και σε όλα έκανε δώρο τον ίδιο βαπτιστικό σταυρό για να μπορούν να αναγνωρίζονται μεταξύ τους όταν μεγαλώσουν. Συμμετείχε σε αναρίθμητες φιλανθρωπικές εκδηλώσεις ιδιαίτερα όταν αφορούσαν παιδιά με ειδικές ανάγκες ή καρκίνο και για το λόγο αυτό τιμήθηκε από την Αντικαρκινική εταιρεία, από την Ακαδημία Αθηνών και από τα Πατριαρχεία Ιεροσολύμων και Ρωσίας.
Ανάμεσα στις διακρίσεις για την κοινωνική του δράση συγκαταλέγεται και η Φιλολογική Στέγη Πειραιώς, που το 2019 δια του Δημάρχου Πειραιά Γιάννη Μώραλη απένειμε τιμητική διάκριση στον μεγαλύτερο Πειραιώτη σχεδιαστή μόδας που αποτέλεσε πραγματικό πρεσβευτή της πόλης μας.
Ο Κώστας Μαυρόπουλος υπήρξε για χρόνια μέλος και συμπαραστάτης της Φ.Σ.Π. και είχαμε την τιμή στις 14 Οκτωβρίου 2022 στο κατάμεστο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά να παρουσιάσουμε το αυτοβιογραφικό του έργο με τίτλο “Από το Μάτι της Βελόνας” μια ιδιαίτερη στιγμή για τον ίδιο και όσους παρευρέθηκαν. Η παρουσίαση αυτού του τελευταίου του έργου, τον απασχολούσε ιδιαίτερα για “να θυμούνται οι παλαιοί και να μαθαίνουν οι νέοι” όπως διαρκώς επαναλάμβανε.
Αγαπητέ Κώστα σου υποσχόμαστε πως θα διατηρήσουμε ανεξίτηλα στη μνήμη μας την παρουσία σου που πάντα έτρεχες όταν σε χρειαζόμασταν, τις συμβουλές σου, την αρχοντική σου παρουσία.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Φιλολογικής Στέγης αποχαιρετά σήμερα έναν εκλεκτό συνάδελφο και συνοδοιπόρο στον πολιτισμό.