Διεύθυνση : Κολοκοτρώνη 75, 18535 Πειραιάς

Logo

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η τιμητική βραδιά για τον ποιητή Βαγγέλη Χρόνη με θέμα “Ποίηση και ζωγραφική



Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η τιμητική βραδιά για τον ποιητή Βαγγέλη Χρόνη με θέμα “Ποίηση και ζωγραφική

Στην αίθουσα εκδηλώσεων της Φιλολογικής Στέγης Πειραιώς (Κολοκοτρώνη 85) πραγματοποιήθηκε με επιτυχία χθες 22 Απριλίου 2024, η τιμητική βραδιά για τον ποιητή Βαγγέλη Χρόνη με θέμα “Ποίηση και ζωγραφική”.
Για τον ποιητή και το έργο του μίλησαν οι Θανάσης Νιάρχος (Ποιητής και Συγγραφέας) και Τάκης Μαυρωτάς (Διευθυντής Εικαστικού προγράμματος Ιδρύματος Β & Μ Θεοχαράκη) ενώ την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Αντιδήμαρχος Πειραιά Δημήτρης Καρύδης και ο Διευθυντής του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά Νίκος Διαμαντής. Ο Νίκος Διαμαντής τόνισε την ιδιαίτερη προσφορά της Φιλολογικής Στέγης στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης, που μαζί με τον Πειραϊκό Σύνδεσμο αποτελούν δύο βασικούς πυλώνες τεχνών και γραμμάτων προερχόμενους από φορείς εκτός Δήμου.
Ο ποιητής Βαγγέλης Χρόνης έχει εκδώσει έντεκα ποιητικές συλλογές ενώ για το βιβλίο του “Νέοι στον Άδη” του απονεμήθηκε το βραβείο ποίησης της Ακαδημίας Αθηνών το 2007. Είναι μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Κοινωφελούς Ιδρύματος Λάτση ενώ το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως του έχει απομείνει τον τίτλο του Άρχοντος Μαΐστρου για την κοινωφελή του δράση.
Ο Θανάσης Νιάρχος έχει επίσης εκδώσει πολλά βιβλία ενώ από το 1981 εκδίδει μαζί με τον Αντώνη Φωστιέρη το λογοτεχνικό περιοδικό “Η ΛΕΞΗ”. Έχει την επιμέλεια της σειράς “Σκέψη, Χρόνος και Δημιουργοί” των εκδόσεων Καστανιώτη, στην οποία φιλοξενούνται κείμενα σημαντικών δημιουργών του νεοελληνικού πολιτισμού και είναι συνεργάτης της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ.
Ο διακεκριμένος θεωρητικός και κριτικός της Τέχνης Τάκης Μαυρωτάς έχει επιμεληθεί από το 1987 έως σήμερα εκατοσαράντα ατομικές και ομαδικές εκθέσεις όπως των Πικάσο, Ντε Κίρικο, Κρεμονίνι, Κοκτώ, Γύζη, Βολανάκη, Τέτση, Μυταρά, Εγγονόπουλου, Θεόφιλου, Γαΐτη κ.α. Για το σύνολο του έργου του τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών το 2023. Έχει διατελέσει μέλος των Δ.Σ. της Εθνικής Πινακοθήκης, του Ελληνικού Φεστιβάλ, του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών, της Εθνικής Επιτροπής Χορηγιών του Υπουργείου Πολιτισμού.
Επρόκειτο για μια σημαντική βραδιά της Φ.Σ.Π. στην οποία μας τίμησαν με την παρουσία τους μεταξύ άλλων ο Βουλευτής Πειραιά Κώστας Κατσαφάδος, ο Ευάγγελος Καρλάφτης (Πρόεδρος Πειραϊκού Συνδέσμου), ο επιχειρηματίας Ευάγγελος Ρούσσος, ο Τάκης Νιάρχος και η Βούλα Νιάρχου, η Μαρίζα Φασιανού, οι Σωτήρης, Εύα και Φούλη Χρόνη, ο Πυθαγόρας Κόσσιβας (του Ιδρύματος Βασίλης και Ελίζας Γουλανδρή), ο Γεώργιος Δρούζας (Έφορος του Πειραϊκού Συνδέσμου και Διαμερισματικός Σύμβουλος), ο Βασίλης Τσελέντης (Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά), η Δήμητρα Βήνη, ο Διονύσιος Βαλλιανάτος (ιατρός και συγγραφέας), οι εικαστικοί καλλιτέχνες Κατερίνα Σακελλαρίδη, Αθηνά Τζέη, Βάσω Τσόνογλου, Κατερίνα Περήφανου, Κατερίνα Βασιλάκη, τα μέλη του Δ.Σ. της Στέγης Κατερίνα Τζωρτζακάκη, Νίκος Παπαγιαννάκης, Ιωάννης Λυμπέρης και πολλοί ακόμα.
Στο τέλος της εκδήλωσης εκ μέρους της Φιλολογικής Στέγης δια χειρός του μέλους του Δ.Σ. Παναγιώτη Δριτσάκου προσφέρθηκε στον ποιητή Βαγγέλη Χρόνη αναμνηστικός πίνακας με έργο του μεγάλου απόντα της ελληνικής ζωγραφικής Παναγιώτη Τέτση επί του οποίου είχαν προστεθεί από τον γλύπτη Απόστολο Φανακίδη διακοσμητικά στοιχεία και είχε αναγραφεί η εξής αφιέρωση:
Από τον γλύπτη Απόστολο Φανακίδη στον Ευάγγελο Χρόνη σε αναγνώριση της αδιάκοπης αναγνώρισής του στην ποιητική δημιουργία και στην ανάδειξη της διαχρονικής αξίας της ελληνικής τέχνης. Η Φιλολογική Στέγη Πειραιώς, Απρίλiος 2024″.
Φωτογραφίες απο την εκδήλωση ΕΔΩ