Τηλέφωνο : 210 41 11 135 / Διεύθυνση : Κολοκοτρώνη 75, 18535 Πειραιάς

Logo

Τέλεστηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης “Ψυχή και Λόγος”



Τέλεστηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης “Ψυχή και Λόγος”

Τα εγκαίνια της έκθεσης “Ψυχή και λόγος” αφιερωμένη στον Παύλο Νιρβάνα, τέλεσε την Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2018 και ώρα 20.00′ ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης στην αίθουσα πολιτισμού “Γιάννης Χατζημανωλάκης”.
Την επιμέλεια της έκθεσης είχε ο Αναπληρωτής Καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης Δημήτρης Παυλόπουλος την οποία και παρουσίασε, ενώ η έκθεση διοργανώθηκε από το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με τη Φιλολογική Στέγη και τον Πειραϊκό Σύνδεσμο.

Ο Παύλος Νιρβάνας υπήρξε λογοτέχνης, χρονογράφος, θεατρικός συγγραφέας, ιατρός του Πολεμικού μας Ναυτικού ενώ έζησε στη Φρεαττύδα 40 χρόνια και άλλα 14 στο Νέο Φάληρο. Υπήρξε μια από τις σπουδαιότερες πνευματικές μορφές του Πειραιά με πάνω από 12 χιλιάδες χρονογραφήματα. Αγάπησε τον Πειραιά, επέλεξε να παραμείνει σε αυτόν για τόσα πολλά χρόνια ενώ όταν απομακρύνθηκε σε ηλικία 60 ετών επέλεξε να διατηρήσει τη σχέση του με την τροφό πόλη του ως Δημοτικός Σύμβουλος.

Για πρώτη φορά εκθέτονται στον Πειραιά τα προσωπικά του αντικείμενα και το γεγονός αυτό αποτελεί μοναδική ευκαιρία για όσους αγαπάνε πραγματικά τον Πειραιά και την ιστορία του. Ευχαριστούμε τον Δήμαρχο Πειραιά Γιάννη Μώραλη που έθεσε την έκθεση υπό την Αιγίδα του Δήμου. Ευχαριστούμε επίσης και όσους παρευρέθηκαν στα χθεσινά εγκαίνια.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων Παναγιώτης Χατζηπέρος, ο Πρόεδρος της Αδελφότητας Κρητών “Η ΟΜΟΝΟΙΑ” Θεόδωρος Τσόντος, η Πρόεδρος του Πειραϊκού Συνδέσμου Αντωνία Μεγαλοοικονόμου, ο Αντιπρόεδρος του Πειραϊκού Θεόδωρος Κατσικάρος, ο έφορος του Φιλολογικού του Πειραϊκού Γιάννης Σίμος, η πρόεδρος του Ζήνωνα Αγγελική Μπουλιέρη, η Νατάσσα Φλώρου υπεύθυνη του όλου εγχειρήματος την οποία ευχαριστούμε ιδιαιτέρως, η Ελένη Γκάτσου- Αθηναίου πρ. Δημ. Σύμβουλος και πρ. Πρόεδρος ΔΗΡΑΠ, η Σοφία Σπύρου Γεν. Γραμματέας της “Στέγης”, ο Αλέξανδρος Βαρούχας Ταμίας της “Στέγης”, ο Κώστας Ζουρδός, η Ακριβή Παπαδοπούλου, ο Γιάννης Λυμπέρης, ο Στέλιος Τραϊφόρος, ο Βασίλης Βουλγαρίδης, ο Πότης Κατράκης, η Κλαίρη Παπαγεροθέου, η Ακριβή Μπενετάτου, ο Εμμανουήλ Κωνσταντουδάκης, ο Πέτρος Βιολάκης, η Ελένη Βαβουράκη Καραγιαννοπούλου, η Φώφη Κονδύλη, ο Τάκης Παπαδογιαννάκης κ.α.

Ευχάριστη έκπληξη της βραδιάς η ζωγράφος Κατερίνα Βασιλάκη που μαθαίνοντας την κάθοδο της έκθεσης του Παύλου Νιρβάνα στον Πειραιά, φιλοτέχνησε σε σύντομο χρονικό διάστημα την προσωπογραφία του προκειμένου να την προσφέρει στην οικογένεια Αποστολίδη.
Κέντρο ενδιαφέροντος των περισσοτέρων ήταν η Σοφία και ο Πέτρος Αποστολίδης εγγονοί του λογοτέχνη Παύλου Νιρβάνα (Πέτρου Αποστολίδη) χάρη στους οποίους πραγματοποιήθηκε η έκθεση, καθώς αγαπούν ιδιαιτέρως τον Πειραιά, αγαπημένη πόλη του παππού τους