Τηλέφωνο : 210 41 11 135 / Διεύθυνση : Κολοκοτρώνη 75, 18535 Πειραιάς

Logo

Πραγματοποίηθηκε με μεγάλη επιτυχία η εσπερίδα αφιερωμένη στον Παύλο Νιρβάνα



Πραγματοποίηθηκε με μεγάλη επιτυχία η εσπερίδα αφιερωμένη στον Παύλο Νιρβάνα

Στις 5 Νοεμβρίου 2018, στα πλαίσια των εκδηλώσεων «Ψυχή & Λόγος. Ανακαλύπτοντας τον Παύλο Νιρβάνα (1866 – 1937)», πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο του Πειραϊκού Συνδέσμου (αίθουσα «Βαρώνου Κίμωνος Ράλλη»), εσπερίδα αφιερωμένη στον μεγάλο λογοτέχνη που συνέδεσε το όνομά του με την πόλη του Πειραιά.

Η εκδήλωση αυτή συνδιοργανώθηκε από το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με τη Φιλολογική Στέγη Πειραιώς και τον Πειραϊκό Σύνδεσμο και αποτελεί μέρος μιας σειράς εκδηλώσεων που έγιναν σε Αθήνα και Πειραιά με αφορμή τη συμπλήρωση ογδόντα χρόνων από τον θάνατο του Παύλου Νιρβάνα.

Οι εκδηλώσεις στον Πειραιά τέθηκαν υπό την Αιγίδα και την έμπρακτη στήριξη του Δήμου ο οποίος εκπροσωπήθηκε από τον Αντιδήμαρχο Δημοτικής Περιουσίας Στέλιο Γαϊτανάρο που απεύθυνε χαιρετισμό μεταφέροντας τις ευχές του Δημάρχου Πειραιά Γιάννη Μώραλη. Ο Στέλιος Γαϊτανάρος στο χαιρετισμό του τόνισε τη σπουδαιότητα τέτοιων εκδηλώσεων στη διατήρηση της πολιτιστικής μνήμης των Πειραιωτών και ευχαρίστησε το Πανεπιστήμιο Αθηνών για την πρωτοβουλία του να συνεργαστεί με τα δύο ιστορικά σωματεία της πόλης και να μεταφέρει στον Πειραιά τις εκδηλώσεις αφιερωμένες στη ζωή και στο έργο ενός σπουδαίου Πειραιώτη.

Τη εκδήλωση επίσης χαιρέτησαν η Πρόεδρος του Πειραϊκού Συνδέσμου Αντωνία Μεγαλοοικονόμου, ο Καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας ΕΚΠΑ Ευάνθης Χατζηβασιλείου και η Επιτετραμμένη Πρέσβης της Ουκρανίας στην Ελλάδα Ναταλία Κόσενκο καθώς ο Πέτρος Αποστολίδης (Παύλος Νιρβάνας) ήταν γεννημένος στη Μαριούπολη της Ουκρανίας και σε ηλικία 5 ετών εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στον Πειραιά. Κύριοι ομιλητές της εκδήλωσης ήταν ο Πρόεδρος της Φιλολογικής Στέγης Πειραιώς Στέφανος Μίλεσης, ο Πλοίαρχος (ΥΙ) ΠΝ, Κυτταρολόγος, Δρ. Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ Αριστείδης Διαμαντής και η Δρ. Τμήματος Θεατρικών Σπουδών ΕΚΠΑ και Καθηγήτρια Ραλλείου Λυκείου Θηλέων Πειραιά Μαρία Παναγιωτοπούλου. Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο Έφορος Φιλολογικού του Πειραϊκού Συνδέσμου Γιάννης Σίμος, ενώ των συζητήσεων προήδρευσε ο Καθηγητής Ευάνθης Χατζηβασιλείου.

Σημαντική η συμβολή των εγγονών του μεγάλου λογοτέχνη, του Πέτρου και της Σοφίας Αποστολίδη, που παρευρίσκονται σε όλες τις εκδηλώσεις, εκθέσεις και διαλέξεις, μαζί με τις οικογένειές τους.

Η εσπερίδα συγκέντρωσε το ενδιαφέρον πολλών πειραιωτών που γέμισαν την τεράστια αίθουσα του Πειραϊκού Συνδέσμου. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι Στέλιος Γαϊτανάρος Αντιδήμαρχος Πειραιά, Παναγιώτης Χατζηπέρος Αντιπεριφερειάρχης Νήσων, Ναταλία Κόσενκο Επιτετραμμένη Πρέσβης της Ουκρανίας στην Ελλάδα, Σπύρος Σπυρίδων Αντιπρόεδρος του Δικτύου των Ελλήνων Αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Ευρώπης, Γεώργιος Βαγιάκης εκπρόσωπος ΑΝΕΛ, Δημήτρης Σταθακόπουλος Δρ. Κοινωνιολογίας Παντείου Πανεπιστημίου, Πέτρος Βιολάκης Δρ. Πολιτικών Επιστημών και Διεθνών Σχέσεων, Πέτρος Αρβανίτης Αντιπρόεδρος Ελληνο-Ουκρανικού Επιμελητηρίου, Γεράσιμος Μπουγάς Γεν. Γραμματέας Ελληνο-Ουκρανικού Επιμελητηρίου, Θεόδωρος Κατσικάρος Αντιπρόεδρος Πειραϊκού, Ευάγγελος Καρλάφτης Αντιπρόεδρος Πειραϊκού, Χρυσάνθη Κουμπάρου Πρόεδρος Μεταπτυχιακών Καθηγητών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Αγγελική Μπουλιέρη Πρόεδρος «Ζήνων», Μάτα Κορναράκη Φαρούπου Πρόεδρος Συνδέσμου Γυναικών Κρήτης-Νήσων Αιγαίου, Σταύρος Τζώρτζος Αντιπρόεδρος Φιλολογικής, Σοφία Σπύρου Γεν. Γραμματέας Φιλολογικής, Αλέξανδρος Βαρούχας Ταμίας Φιλολογικής. Παρευρέθηκαν και εκπρόσωποι του Πολιτιστικού Συλλόγου «Αναγέννηση» Νέου Φαλήρου, περιοχή που επίσης έζησε ο Παύλος Νιρβάνας όταν έφυγε από την Φρεαττύδα. Μεταξύ των προσκεκλημένων επίσης διακρίναμε τους Τάκη Παπαδογιαννάκη συγγραφέα, Κατερίνα Βασιλάκη ζωγράφο, Ελένη Ζαχαρία και Νίκο Μαργαρώνη, Ευαγγελία Μπογιατζή, Πέτρο Ψαρρά, Νατάσα Ευαγγέλου, Κατερίνα Τζωρτζακάκη, Εμμανουήλ Κωνσταντουδάκη, Ακριβή Παπαδοπούλου, Ακριβή Μπενετάτου, Ελένη Χρυσοβέργη, Περιστέρα Βουλγαράκη, Γιάννη Λυμπέρη, Σοφία Μαρκοζάνη κ.α.

Στο τέλος της εκδήλωσης υπήρξε ιδιαίτερη ευχαριστήρια αναφορά στη Νατάσα Φλώρου που υπήρξε η “ψυχή” των διοργανώσεων τόσο στην Αθήνα όσο και στον Πειραιά.