Τηλέφωνο : 210 41 11 135 / Διεύθυνση : Κολοκοτρώνη 75, 18535 Πειραιάς

Logo

Πλήθος κόσμου στην παρουσίαση του βιβλίου «Τα παιδιά του λα(γ)ού» του Nicolas Christodoulou



Πλήθος κόσμου στην παρουσίαση του βιβλίου «Τα παιδιά του λα(γ)ού» του Nicolas Christodoulou

Σε μία συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη αίθουσα της ιστορικής Βιβλιοθήκης της Ιδρύματος Λασκαρίδη την περασμένη Παρασκευή η παρουσίαση του πρόσφατου βιβλίου του διευθυντή των εξετάσεων του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδας και προέδρου του ελληνικού παραρτήματος της AMOPA Ελλάδας, Nicolas Christodoulou, το οποίο φέρει τον τίτλο: «Τα παιδιά του λα(γ)ού», εκδ. Le Livre Ouvert.
Πρόκειται για ένα σπονδυλωτό πεζογράφημα που θα θυμίζει για πάντα στη γαλλική και στην ελληνική γλώσσα την κυπριακή τραγωδία, την οδύσσεια χιλιάδων ανθρώπων που ξεριζώθηκαν από την πατρώα γη, σταματώντας τον χρόνο σ’ εκείνο το καλοκαίρι του 1974. Την εκδήλωση οργάνωσαν η Φιλολογική Στέγη Πειραιά, τα εκπαιδευτήρια «Παιδαγωγική-Birds» και οι εκδόσεις Le Livre Ouvert. Η βραδιά ξεκίνησε με πολύ ενδιαφέρουσες αναφορές του προέδρου της Φιλολογικής Στέγης και συγγραφέα Στέφανου Μίλεση, ο οποίος μίλησε για τη σχέση της πόλης του Πειραιά με τη γαλλοφωνία.
Εξάλλου ο χώρος ο οποίος φιλοξένησε την εκδήλωση υπήρξε για πάρα πολλά χρόνια το Παράρτημα Πειραιά του Γαλλικού Ινστιτούτου! Ακολούθησαν οι εμπεριστατωμένες εισηγήσεις του δρα Ιστορίας, Στέφανου Καβαλιεράκη και του δρα συγκριτικής φιλολογίας και γενικού διευθυντή των εκπαιδευτηρίων «Παιδαγωγική-Birds», Θόδωρου Κατσικάρου. Ακολούθως, τον λόγο έλαβε ο συγγραφέας ο οποίος καταχειροκροτούμενος απευθύνθηκε στους μαθητές και στο κοινό με ιδιαίτερα συγκινητικά λόγια, αναφέροντας τα βιώματα που αποτέλεσαν το κίνητρο της συγγραφής του βιβλίου. Τα παιδιά της χορωδίας της «Παιδαγωγικής» υπό τη διεύθυνση της μουσικού, Όλυας Ελευθερίου, «έκλεψαν» την παράσταση, ερμηνεύοντας εξαιρετικά το «Χρυσοπράσινο φύλλο» σε ποίηση Λεωνίδα Μαλένη και μουσική Μίκη Θεοδωράκη και την «Άρνηση» σε ποίηση Γιώργου Σεφέρη και μουσική Μίκη Θεοδωράκη. Τη βραδιά πλαισίωσαν οι πολύ εκφραστικές αναγνώσεις αποσπασμάτων του έργου στην ελληνική και γαλλική γλώσσα από την αντιπρόεδρο της Στέγης, Σοφία Σπύρου και την υπεύθυνη του Τομέα Γαλλικών Σπουδών της «Παιδαγωγικής», Sophie Sioutis οι οποίες μετέφεραν στο πολυπληθές ακροατήριο το πνεύμα του βιβλίου και την ιδιαίτερη λογοτεχνική γραφίδα του συγγραφέα. Η εκδήλωση συντονίστηκε υποδειγματικά από το μέλος της Φιλολογικής Στέγης Πειραιά, αρχιτέκτονα Γιάννη Σίμο. Ευχαριστούμε ιδιαίτερα το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη για τη φιλοξενία και την πολύτιμη βοήθειά του η οποία συνετέλεσε στη μεγάλη επιτυχία της εκδήλωσης.