Τηλέφωνο : 210 41 11 135 / Διεύθυνση : Κολοκοτρώνη 75, 18535 Πειραιάς

Logo

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση “ΤΟΚΕΪ ΜΑΡΟΥ, εκατό χρόνια προσφυγικών ροών στην Ανατολική Μεσόγειο”



Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση “ΤΟΚΕΪ ΜΑΡΟΥ, εκατό χρόνια προσφυγικών ροών στην Ανατολική Μεσόγειο”

Με ιδιαίτερη επιτυχία από πλευράς προσέλευσης κόσμου πραγματοποιήθηκε χθες 3 Νοεμβρίου 2023 η εκδήλωση “ΤΟΚΕΪ ΜΑΡΟΥ, εκατό χρόνια προσφυγικών ροών στην Ανατολική Μεσόγειο” επί του ιαπωνικού κρουαζιερόπλοιου PACIFIC WORLD (ΠΛΟΙΟΥ ΕΙΡΗΝΗΣ) που πραγματοποιούσε επίσκεψη στο λιμάνι του Πειραιά. Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από την Φιλολογική Στέγη Πειραιώς και την ALPHA SHIPPING AGENCY.
Στο πρόσωπο του πλοίαρχου και των αξιωματικών του πλοίου η Φιλολογική Στέγη Πειραιώς τίμησε τους Ιάπωνες ναυτικούς του εμπορικού πλοίου ΤΟΚΕΪ ΜΑΡΟΥ για την διάσωση των Ελλήνων προσφύγων της Σμύρνης το 1922. Ο πλοίαρχος με το πλήρωμα του ΤΟΚΕΪ ΜΑΡΟΥ απέδειξαν ότι δεν είχαν καμία σχέση με τις σκοπιμότητες και υπολογισμούς αλλά και την επαίσχυντη στάση των λαών της Ευρώπης έναντι της τουρκικής βαρβαρότητας. Ο Πειραιάς που σήμερα αποτελεί το λιμάνι της υποδοχής του PACIFIC WORLD είναι η πόλη που υποδέχθηκε το μεγαλύτερο μέρος των προσφύγων της Σμύρνης που διέσωσε το ιαπωνικό ΤΟΚΕΙ ΜΑΡΟΥ.
Η υποδοχή των προσκεκλημένων κατά τη χθεσινή εκδήλωση αποτέλεσε ένα ιδιαίτερα δύσκολο εγχείρημα λόγω των χρονοβόρων διαδικασιών επιβίβασης που κατάφερε όμως να φέρει σε πέρας ο Αντιπρόεδρος της Φιλολογικής Στέγης Πέτρος Αρβανίτης και εκπρόσωπος της εταιρείας ALFA SHIPPING.
Ο Πρόεδρος της Φ.Σ.Π. Στέφανος Μίλεσης στο πρώτο μέρος της ομιλίας του αναφέρθηκε στην ιστορία του ΤΟΚΕΙ ΜΑΡΟΥ ενώ στο δεύτερο μέρος αναφέρθηκε στα κυριότερα αίτια μετανάστευσης στη σύγχρονη εποχή αλλά και στο Παλαιστινιακό ζήτημα που χρόνια τώρα απασχολεί την Διεθνή κοινότητα.
Στη συνέχεια ακολούθησε απονομή τιμητικών πλακετών στον πλοίαρχο Victor Alymov και στον Ιάπωνα captain Hasama shunichi οι οποίοι πραγματικά συγκινημένοι μίλησαν στους παρισταμένους τους οποίους ευχαρίστησαν καθώς οι λαοί είναι που δημιουργούν τους δεσμούς φιλίας και γεφυρώνουν τα χάσματα που τυχόν υπάρχουν. Η Γιώτα Σπύρου (κόρη της Γενικής Γραμματέως της “Στέγης” Σοφίας Σπύρου) ευχαρίστησε για μια φορά ακόμα τους αξιωματικούς σε άψογα ιαπωνικά!
Ο Πρόεδρος και το Δ.Σ. της Φιλολογικής Στέγης Πειραιώς ευχαριστεί εκείνους που εργάστηκαν για την εκδήλωση, την σύζυγο του Αντιπροέδρου και μέλος της Φ.Σ.Π. Ρατί Αρβανίτη αλλά και τον κόσμο που τίμησε την εκδήλωση με την παρουσία του.