Τηλέφωνο : 210 41 11 135 / Διεύθυνση : Κολοκοτρώνη 75, 18535 Πειραιάς

Logo

Με επιτυχία στέφθηκε η εκδήλωση για τα 205 χρόνια από τη γέννηση του κορυφαίου Πνευματικού Ηγέτη της Ουκρανίας, Ταράς Σεβτσένκο.



Με επιτυχία στέφθηκε η εκδήλωση για τα 205 χρόνια από τη γέννηση του κορυφαίου Πνευματικού Ηγέτη της Ουκρανίας, Ταράς Σεβτσένκο.

Την Τετάρτη 6 Μαρτίου 2019, στο αμφιθέατρο των εκπαιδευτηρίων «ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ – BIRDS», στον Πειραιά, το Ελληνο-Ουκρανικό Επιμελητήριο και η Φιλολογική Στέγη Πειραιώς, με τη συμμετοχή των Συλλόγων της Ουκρανικής Κοινότητας «Ουκρανο-Ελληνική Σκέψη», «Η Γη του Πελαργού», «Μπερεγκίνια» και «Τρεμπίτα», διοργάνωσαν μία άκρως επιτυχή εκδήλωση, επ’ ευκαιρία των 205 χρόνων από τη γέννηση του κορυφαίου Πνευματικού Ηγέτη της Ουκρανίας, Ταράς Σεβτσένκο.

Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ουκρανίας στην Ελληνική Δημοκρατία.
Κατά την εκδήλωση, μίλησαν οι: Στέφανος Μίλεσης, συγγραφέας και Πρόεδρος Φιλολογικής Στέγης Πειραιώς, με θέμα: «Βίος μικρός και τραχύς με Ποίηση και μεγάλες Παρακαταθήκες», Βαγγέλης Παππάς, ζωγράφος και συγγραφέας, με θέμα: «Ο Σεβτσένκο ωσεί παρών στο Έργο του», και η Καλλιόπη Ραπανάκη, θεατρολόγος και κριτικός θεάτρου, με θέμα: «Οι πίνακες του Σεβτσένκο ως Σκηνικά Θεάτρου».

Την εκδήλωση πλαισίωσαν ποιητικά και μουσικά δρώμενα από Έλληνες και Ουκρανούς καλλιτέχνες, με βάση τα ποιήματα και τους μελοποιημένους στίχους του Σεβτσένκο, ενώ σε πρώτη εκτέλεση παρουσιάσθηκε η αφιερωματική σύνθεση για πιάνο «Το Μονοπάτι», του Νικόλα Χάλαρη. Συντονιστής και παρουσιαστής της εκδήλωσης ήταν ο Γενικός Γραμματέας του Ελληνο-Ουκρανικού Επιμελητηρίου κ.Γεράσιμος-Νικόλαος Μπουγάς.

Ο Πρέσβυς της Ουκρανίας στην Ελληνική Δημοκρατία κ.Σεργίι Σουτένκο, κατά το χαιρετισμό της εκδήλωσης, αφού αναφέρθηκε στη λογοτεχνική και εικαστική μεγαλοφυΐα του Ταράς Σεβτσένκο, τους προφητικούς του λόγους για Ανεξαρτησία και Ελευθερία της Ουκρανίας, και ευχαρίστησε τους συνδιοργανωτές για την όμορφη παρουσίαση του βίου και του έργου του κορυφαίου Πνευματικού Ηγέτη, εστίασε το λόγο του στους στίχους του ποιήματος «Διαθήκη» και υπογράμμισε την ανάγκη του Ουκρανικού Λαού για Εθνική Ενότητα, Εδαφική Ακεραιότητα, Ανεξαρτησία και Δημοκρατία.

 

Στην εκδήλωση, διακρίναμε τον Πρέσβυ της Ουκρανίας Σεργίι Σουτένκο, την Πρόξενο Άννα Τισένκο, καθώς και αρκετά Μέλη της Ουκρανικής διπλωματικής αποστολής, τον Εμπορικό-Οικονομικό και Μορφωτικό Ακόλουθο του Μεγάλου Δουκάτου του Λουξεμβούργου Νικόλαο Κιούση, το Γενικό Διευθυντή των εκπαιδευτηρίων «ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ – BIRDS» Θεόδωρο Κατσικάρο, τον πρώην Δήμαρχο Πόρου και Περιφερειάρχη Σπύρο Σπυρίδωνα, τον πρώην Αντιδήμαρχο Πειραιά Ιωάννη Σπυράκη, τους Προέδρους του Ροταριανού Ομίλου Πειραιώς Φίλιππο Σκαραμαγκά και «ΖΗΝΩΝΑ» Αγγελική Μπουλιέρη, τον Αντιπρόεδρο του Πειραϊκού Συνδέσμου Ευάγγελο Καρλάφτη, το Δημοσιογράφο Δημήτρη Καπράνο, κ.α