Τηλέφωνο : 210 41 11 135 / Διεύθυνση : Κολοκοτρώνη 75, 18535 Πειραιάς

Logo

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της Φ.Σ.Π. και του “Ζήνωνα” στα πλαίσια εορτασμού της επετείου της 28ης Οκτωβρίου



Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της Φ.Σ.Π. και του “Ζήνωνα” στα πλαίσια εορτασμού της επετείου της 28ης Οκτωβρίου

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες 16 Οκτωβρίου 2023, στην Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά, η εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν η Φιλολογική Στέγη Πειραιώς και ο Φυσιολατρικός και Πολιτιστικός Σύνδεσμος Πειραιά ΖΗΝΩΝ, στα πλαίσια εορτασμού της επετείου της 28ης Οκτωβρίου.
Ο Ανθυποπλοίαρχος (Ε) Μιχαήλ Κατσικαρέλης Π.Ν. ανέπτυξε το θέμα “Ο άθλος του αντιτορπιλικού ΑΔΡΙΑΣ κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο”. Κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων στην περιοχή της Καλύμνου, το αντιτορπιλικό ΑΔΡΙΑΣ προσέκρουσε σε νάρκη και αποκόπηκε η πλώρη του. Ο κυβερνήτης του ΑΔΡΙΑΣ Αντιπλοίαρχος Ιωάννης Τούμπας ευρισκόμενος στη γέφυρα του πλοίου, εκτινάχθηκε στον αέρα από την έκρηξη και τραυματίστηκε.
Μετά από έναν πολύ δύσκολο πλου 16 μιλίων που διήρκεσε 2 ώρες και 50 λεπτά, το θρυλικό πλοίο κατέπλευσε στον όρμο του Γκιουμουσλούκ της Τουρκίας. Ο απολογισμός των απωλειών στο πλήρωμα του ΑΔΡΙΑΣ ήταν 18 νεκροί, 3 εξαφανισθέντες και 24 τραυματίες, μεταξύ των οποίων και ο κυβερνήτης. Αφού το ελληνικό αντιτορπιλικό εκτέλεσε τις αναγκαίες επισκευές στο Γκιουμουσλούκ το πλοίο περί τα τέλη Νοεμβρίου 1943 ξεκίνησε για την ναυτική βάση της Αλεξάνδρειας. Ο πλους της επιστροφής λόγω της χαμηλής ταχύτητας του πλοίου και της αδυναμίας ελιγμών ήταν ιδιαίτερα δύσκολος και επικίνδυνος. Παρά το πλήθος των δυσκολιών όμως ο ΑΔΡΙΑΣ, χάρη στη ναυτοσύνη, τη γενναιότητα και την εμμονή στο σκοπό του Κυβερνήτη και του πληρώματός του, κατόρθωσε να φτάσει στην Αλεξάνδρεια, ανήμερα της εορτής του Αγ. Νικολάου την 6 Δεκεμβρίου 1943, όπου έγινε δεκτό με ενθουσιασμό από τα πληρώματα των πλοίων στη Ναυτική βάση της Αλεξάνδρειας αλλά και τις ηγεσίες όλων των συμμαχικών δυνάμεων.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους τα μέλη των δύο ιστορικών συλλόγων που από την ίδρυσή τους μέχρι και σήμερα διατηρούν άριστη σχέση συνεργασίας.