Τηλέφωνο : 210 41 11 135 / Διεύθυνση : Κολοκοτρώνη 75, 18535 Πειραιάς

Logo

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η διήμερη εκδρομή της Φιλολογικής Στέγης Πειραιώς σε Μεσολόγγι – Αιτωλικό – Ναύπακτο την 12η και 13η Οκτωβρίου 2019.



Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η διήμερη εκδρομή της Φιλολογικής Στέγης Πειραιώς σε Μεσολόγγι – Αιτωλικό – Ναύπακτο την 12η και 13η Οκτωβρίου 2019.

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η διήμερη εκδρομή της Φιλολογικής Στέγης Πειραιώς σε Μεσολόγγι – Αιτωλικό – Ναύπακτο την 12η και 13η Οκτωβρίου 2019.
Οι δραστηριότητες κατά το διήμερο αυτό περιελάμβαναν:
Επίσκεψη στην Ιερά Μονή του Αγίου Συμεών.
Το Μοναστήρι αυτό έγινε γνωστό από τη νύχτα του χαλασμού, τη νύχτα δηλαδή της ηρωικής εξόδου του Μεσολογγίου.
Γεύμα στη νησίδα Τουρλίδα
Η Τουρλίδα είναι νησίδα που απέχει από το Μεσολόγγι 5 χιλιόμετρα. Πήρε το όνομά της από ένα είδος θαλασσινών πουλιών που υπήρχαν εκεί, τις τουρλίδες. Η Τουρλίδα μέχρι το 1885 ήταν νησί, την χρονιά εκείνη κατασκευάστηκε δρόμος με την επιχωμάτωση της θάλασσας. Η περιοχή είναι προστατευόμενος βιότοπος του δικτύου Natura 2000.
Περιήγηση στο Μουσείο Ιστορίας και Τέχνης του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου
Στη συλλογή της πινακοθήκης περιλαμβάνονται και έργα μεγάλης καλλιτεχνικής και ιστορικής αξίας για την πόλη του Μεσολογγίου, όπως η «Έξοδος του Μεσολογγίου» και «Η υποδοχή του Λ. Βύρωνα στο Μεσολόγγι», αντίγραφα από τα πρωτότυπα έργα του Θεόδωρου Βρυζάκη, που φιλοτέχνησαν οι Άγγελος Κασόλας και Γιάννης Κασόλας αντίστοιχα. Επιπλέον, μπορεί κανείς να θαυμάσει το μεγάλης αξίας έργο του Γάλλου ζωγράφου Εμίλ Ντε Λασάνκ, με τίτλο «Η αυτοθυσία της μάνας», που απεικονίζει μία Μεσολογγίτισσα μητέρα, η οποία, κατά τη διάρκεια της πολιορκίας της πόλης από τους Τούρκους, αφού σκότωσε το παιδί της, δίπλα τον νεκρό άντρα της, ετοιμάζεται να στρέψει το μαχαίρι κατά πάνω της. Ο πίνακας αυτός δωρίθηκε από την Έλενα Ελευθ. Βενιζέλου στον Δήμο Μεσολογγίου.
Περιήγηση στον Κήπο των Ηρώων
Στο χώρο αυτό οι Μεσολογγίτες έθαβαν τους νεκρούς τους κατά τη διάρκεια της πολιορκίας του Μεσολογγίου, αφού το νεκροταφείο ήταν αποκλεισμένο. Το 1830 ο Ιωάννης Καποδίστριας αποφάσισε τη δημιουργία του κήπου των Ηρώων στο ίδιο σημείο. Το 1838 ο βασιλιάς Όθωνας διέταξε να φτιαχτεί το τείχος που υπάρχει ως και σήμερα, πάνω στα ερείπια του αρχικού τείχους του Μεσολογγίου.
Επίσκεψη στο Αιτωλικό
Το Αιτωλικό συνδέεται ανατολικά και δυτικά με την ξηρά με δύο πέτρινα γεφύρια αρχικού μήκους περίπου 300 μέτρων το καθένα. Το Αιτωλικό ως τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο διατηρούσε στόλο από περίπου 35 εμπορικά ποντοπόρα πλοία πλέον των μικρότερων. Δεν είναι τυχαία η ονοματοθεσία μεγάλης οδού στο λιμάνι του Πειραιά η γνωστή σε εμάς τους Πειραιώτες οδός Αιτωλικού.
Επίσκεψη στο Εικαστικό Κέντρο Χαρακτικής – Μουσείο Βάσως Κατράκη.
Η Βάσω Κατράκη (1914-1988) υπήρξε κορυφαία δημιουργός στην Ελλάδα με το χαρακτικό της έργο να έχει αναγνωριστεί διεθνώς για την τεχνική και την συνέπειά του στα «μεγάλα, τα θεμελιώδη θέματα της ζωής».
Το Μουσείο φιλοξενεί το σύνολο του έργου της Βάσως Κατράκη και αποτελείται από περίπου τετρακόσια έργα, πολλά χαρακτικά ανάτυπα και ένα μεγάλο μέρος από τις μήτρες (ξύλα και πέτρες) πάνω στα οποία χάραξε τα έργα της.
Επίσκεψη στη Ναύπακτο – Στον απόηχο της επετείου της Ναυμαχίας
Η Ναυμαχία της Ναυπάκτου έγινε στις 7 Οκτωβρίου 1571 στην ευρύτερη περιοχή της Ναυπάκτου με αντιπάλους τα χριστιανικά κράτη της Δύσης και την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Έληξε την ίδια μέρα, με θριαμβευτική επικράτηση των Δυτικών. «…ήταν η πιο μεγαλόπρεπη στιγμή που γνώρισαν οι περασμένοι ή τούτοι οι σημερινοί καιροί, ή που θα δούνε οι μελλούμενοι…» έγραψε ο συγγραφέας του «Δον Κιχώτη» Μιγκέλ ντε Θερβάντες που συμμετείχε στη ναυμαχία.
Ευχαριστούμε όσους συμμετείχαν στον εκδρομή με την Φιλολογική Στέγη και είμαι σίγουρος ότι στην επόμενη θα μετάσχουν ακόμα περισσότεροι.