Τηλέφωνο : 210 41 11 135 / Διεύθυνση : Κολοκοτρώνη 75, 18535 Πειραιάς

Logo

Η Φιλολογική Στέγη Πειραιώς παρουσίασε στο κατάμεστο Φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά το βιβλίο του Μίμη Ανδρουλάκη «Πριν σβήσουν τα φώτα»



Η Φιλολογική Στέγη Πειραιώς παρουσίασε στο κατάμεστο Φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά το βιβλίο του Μίμη Ανδρουλάκη «Πριν σβήσουν τα φώτα»

Στo πλαίσιo των εκδηλώσεων «Κραυγή για την ελευθερία και τα ανθρώπινα δικαιώματα» η Φιλολογική Στέγη Πειραιώς παρουσίασε στις 14 Νοεμβρίου 2022, στο κατάμεστο Φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, το βιβλίο του Μίμη Ανδρουλάκη «Πριν σβήσουν τα φώτα».
Την εκδήλωση χαιρέτισε ο πρόεδρος της Αδελφότητας Κρητών ΟΜΟΝΟΙΑ Θεόδωρος Τσόντος, ενώ το βιβλίο προλόγισε ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης. Για το βιβλίο μίλησαν οι Κώστας Λαλιώτης πρώην Υπουργός, Στέφανος Μίλεσης πρόεδρος Φιλολογικής Στέγης Πειραιώς, Βάσιας Τσοκόπολος συγγραφέας, ιστορικός και ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Δημήτρης Μανιάτης. Την εκδήλωση παρουσίασε και συντόνισε ο Γενικός Γραμματέας της Φιλολογικής Στέγης Στέλιος Γαϊτανάρος.
Ο Μίμης Ανδρουλάκης στο βιβλίο του, κατέγραψε για πρώτη φορά, 49 χρόνια μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου, τα γεγονότα που συνετέλεσαν στην δημιουργία του. Ο Κώστας Λαλιώτης, που πρώτη φορά επίσης αναφέρθηκε στα γεγονότα του Πολυτεχνείου, ήταν ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης. Σύμφωνα με τον Κώστα Λαλιώτη το Πολυτεχνείο «… προέκυψε μέσα από χιλιάδες αλήθειες, χιλιάδες γιατί και πώς, χιλιάδες μικρές ιστορίες και μικρές αφηγήσεις πολλών χιλιάδων ανθρώπων. Προέκυψε από τη φαντασία και την τόλμη των νέων, κυρίως φοιτητών, μαθητών και εργαζομένων, από τη δίψα τους για ζωή, για ελευθερία».
Ο Μίμης Ανδρουλάκης επέλεξε τον Πειραιά για την πρώτη παρουσίαση του βιβλίου του, καθώς ήταν η πόλη στην οποία ανέπτυξε αντιδικτατορική και πολιτική δράση (διετέλεσε και βουλευτής Α΄Πειραιά) και που καταλαμβάνει μέρος των αυτοβιογραφικών του αναμνήσεων.
Το «παρόν» έδωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, ο βουλευτής Κ. Σκανδαλίδης, ο τ. Υπουργός Γ. Διαμαντίδης, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Νίνα Κασιμάτη, Θ. Δρίτσας, Γιώτα Πούλου, ο π. αναπληρωτής υπουργός Σ. Πιτσιόρλας και ο τ. υπουργός Στέφανος Τζουμάκας. Επίσης ο τ. υπουργός Νίκος Μπίστης και ο εκπρ. του βουλευτή της Ν.Δ Γιάννη Μελά Ι. Βλοντάκης.
Οι Δήμαρχοι Νίκαιας -Ρέντη Γ. Ιωακειμίδης, Μοσχάτου – Ταύρου Α. Ευθυμίου, Κορυδαλού Ν. Χρουσαλάς, ο τ. Δήμαρχος Στ. Κασιμάτης, ο τ. δήμαρχος Πειραιά Στέλιος Λογοθέτης, ο τ. Δήμαρχος Κερατσινίου Δ. Σαράφογλου, ο τ. Αντιπερ. Πειραιά Γ. Γαβρίλης, οι περιφ. σύμβουλοι Δ. Κατσικάρης, Ανδριάνα Λαμπροπούλου και Τάκης Χατζηπέρος, ο πρόεδρος του Δ.Σ Πειραιά Τάκης Αβραμίδης, η Αντιδήμαρχος πολιτισμού Ειρήνη Νταϊφά, ο αντιδήμαρχος Δημ. Καρύδης, ο πρόεδρος του ΟΠΑΝ Ιωσήφ Βουράκης, οι Δημ. Σύμβουλοι του συνδ. “Πειραιάς για όλους” Νίκος Μπελαβίλας και Δημ. Γκερλές, ο Γ.Γ δήμου Πειραιά Β. Ταταρόπουλος και δήμου Μοσχάτου Μ. Αντωνάκος, ο καλιτεχνικός Δντής Πειραιά Λ. Γιοβανίδης και ο τ. αντιδήμαρχος Πειραιά Δ. Βρόντος. Από τη Γ΄ Δημ. Κοινότητα Πειραιά ο πρόεδρος Χ. Λιακόσταυρος και η Ε. Λογοθέτη, από τη Β΄ Δημ.Κοινότητα ο πρόεδρος Α. Νανόπουλος, η Ζωή Κεχαγιά και ο Χ. Μακρής και από την Ε΄ Δημ. Κοινότητα ο πρόεδρος Λ. Μελάς και η Κατερίνα Δουρέκα.
Επίσης η πρόεδρος του Ναυτικού Μουσείου Πειραιά κ. Παλούμπη, ο Πρόεδρος του Ελληνοουκρανικού Επιμελητηρίου Ι. Πολυχρονόπουλος, ο πρόεδρος του Πειραϊκού Συνδέσμου Β. Καρλαύτης, η πρόεδρος των Γυναικών Κρήτης Άννα Δασκαλάκη, ο πρόεδρος του ΠΕΣΥΔΑΠ Γρ. Γουρδομιχάλης, ο τ. πρόεδρος του Δ.Σ.Π Στέλιος Μανουσάκης, ο πρόεδρος των ποινικολόγων, δικηγόρος Γιάννης Γλύκας, ο αντιπρ. Δ.Σ.Π Βούτας Ιωάννης, η Α. Λαβούτη πολιτ. σύλλογος “Πολύμορφη”, ο αντιπρ. της Ένωσης Ζακυνθινίων Δ. Μπράτης, ο πρόεδρος των Χαλκουσιωτών Χιου Σταμ. Χονδρογιωργακης, ο εκδότης της εφ. “Κοινωνική” Α. Καραμπερόπουλος, του Portnet.gr Νότης Ανανιάδης, ο δημοσιογράφος Δ. Καπράνος, ο εκδότης εφ. “Πειραϊκό κύμα” Κ. Κατσιβαρδάκος, η Ουρανία Ξυλούρη (χήρα του τραγουδ. Νίκου Ξυλούρη) με τον Κώστα Ξυλούρη, ο τ. εκδότης και στέλεχος του αντιδικτατορικού αγώνα Γιάννης Τσεβρένης, ο Τάκης και Τζούλια Κασκαμπά.
Τα μέλη της Κ.Ε ΠΑΣΟΚ Π. Χρηστίδης, Μάρα Κουκουδάκη, Βασ. Κατσαφάδος, Ανδρέας Βροντάκης, ο Γραμ. της Ν.Ε Α΄ Πειραιά Στάθης Οικονόμου, καθώς και η Κατερίνα Βουρεξάκη , Ελίνα Βερυκάκη, Μάριος και Νέλλη Σαμοθράκη, Δ. Φερμανης, κ.α. Οι επιχειρηματίες Πειραιά Α. Ανδριανόπουλος, Γιώργος Γλού, Σταύρος Κασιδιάρης και Λ. Χρυσοφάκης.
Ευχαριστούμε τον Δήμαρχο Πειραιά Γιάννη Μώραλη, τον αντιδήμαρχο Δ. Καρύδη, τον Γ. Γραμ. Βασ. Ταταρόπουλο, τον Καλλιτεχνικό Δντή Λ. Γιοβανίδη και τις υπηρεσίες του Δήμου για την πολύτιμη βοήθειά τους στη διοργάνωση της εκδήλωσης.
Επίσης τις εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ και τον φίλο της Στέγης Στέλιο Μπρατσόλη για την υποβοήθηση του έργου μας.
Ευχαριστούμε τους χορηγούς επικοινωνίας ΚΑΝΑΛΙ ΕΝΑ και εφημερίδα ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ, καθώς και το Portnet.gr. και όλα τα ΜΜΕ που φιλοξένησαν στις σελίδες τους την εκδήλωση μας.
Ευχαριστούμε τα καταστήματα Brothers των Αφων Χρυσοφάκη για την ευγενική χορηγία τους και τα μέλη της “Στέγης” που σήκωσαν το βάρος της διοργάνωσης.