Τηλέφωνο : 210 41 11 135 / Διεύθυνση : Κολοκοτρώνη 75, 18535 Πειραιάς

Logo

Εορτασμός επετείου 200 ετών από την έναρξη της Επανάστασης του 1821



Εορτασμός επετείου 200 ετών από την έναρξη της Επανάστασης του 1821

Χθες Δευτέρα 29 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για τα 200 χρόνια από την έναρξη της επανάστασης, συνδιοργάνωση Πειραϊκού Συνδέσμου και Φιλολογικής Στέγης Πειραιώς, με κύριο ομιλητή τον Δρ. Δημήτρη Σταθακόπουλο που στέφθηκε με απόλυτη κατά γενική ομολογία επιτυχία.
Παρέλασαν από σκηνής μουσικά, θεατρικά και χορευτικά σχήματα που συνέδεσαν το αρχαίο παρελθόν της Ελλάδος με την περίοδο της επανάστασης και τα πρώτα έτη της ελευθερίας. Όσοι διέθεσαν το απόγευμά τους για να έρθουν στην εκδήλωση είχαν την τύχη να ακούσουν σπάνιες μουσικές μνήμες από το παραδοσιακό σχήμα της οικογένειας του Γιώργου Δαλιάνη, να δουν από κοντά αυθεντικά μουσικά όργανα μεγάλων αγωνιστών της επανάστασης, να ακούσουν για την καθημερινότητα των εξεγερμένων Ελλήνων.
Στη σκηνή του Πειραϊκού Συνδέσμου εμφανίστηκε η ομάδα αναβίωσης “ΦΡΟΥΡΑ ΑΚΡΟΠΟΛΕΩΣ 1821”, η Mezzo Soprano της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Ηλέκτρα Βάργκα, η πιανίστα Φωτεινή Μανιαδάκη αλλά και τον τελειόφοιτο μαθητή της Σχολής Πιάνου του Π.Σ. Λεωνίδα Μανίκη.
Η αίθουσα φιλοξενούσε 21 προσωπογραφίες πρωταγωνιστών της επανάστασης φιλοτεχνημένες από τον Σταύρο Τζώρτζο.
Μοναδική η παρουσία του Δρ. Δημήτρη Σταθακόπουλου που με διαδραστικό τρόπο αναφέρθηκε στη ζωή και στα μουσικά ακούσματα των αγωνιστών της επανάστασης.
Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Κωνσταντίνος Τζαβέλλας, αντιπρόεδρος Πατριωτικού Ομίλου Αγωνιστών 1821 και Ιστορικών Γενών της Ελλάδος.
Ευχαριστώ όσους μας τίμησαν με την παρουσία τους και ειδικώς τα μέλη της Φ.Σ.Π. που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και παρευρέθηκαν. Ευχαριστώ τόσο τον Πρόεδρο του Πειραϊκού Συνδέσμου Ευάγγελο Καρλάφτη και τα μέλη του Δ.Σ. του Π.Σ. για τη συνεργασία όσο και τα μέλη του Δ.Σ. της “Στέγης”. Μας τίμησαν με την παρουσία τους οι:
Νικόλαος Μανωλάκος, Βουλευτής Α’ Πειραιά,
Δημήτρης Καρύδης, Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Ανάπτυξη Δήμου Πειραιά,
Αντιπλοίαρχος Λ.Σ. Ευστρατίου Ιωάννης, Αρχηγείο Λιμενικού Σώματος,
Σπύρος Σπυρίδων, Διευθύνων Σύμβουλος Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης.
Γκλεζάκος Νικόλαος, Αντιπρόεδρος Λέσχης Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος,
Ηλίας Γουζούασης, Διοικητής Τζανείου Νοσοκομείου και Αντιπρόεδρος Φαρμακευτικού Συλλόγου Πειραιά
Φίλιππος Σκαραμαγκάς, Πρόεδρος Χατζηκυριάκειου Ιδρύματος,
Πασακοπούλου Αναστασία, Πρόεδρος ΑΓΚΑΛΙΑΖΩ
Κωνσταντάτου Φιλία, Αντιπρόεδρος ΑΓΚΑΛΙΑΖΩ
Λογοθέτη Ειρήνη, Κοινοτική Σύμβουλος,