Τηλέφωνο : 210 41 11 135 / Διεύθυνση : Κολοκοτρώνη 75, 18535 Πειραιάς

Logo

Γεώργιος Σουρής. Εκατό χρόνια από τον θάνατό του στο Νέο Φάληρο (1919 – 2019)



Γεώργιος Σουρής. Εκατό χρόνια από τον θάνατό του στο Νέο Φάληρο (1919 – 2019)

Δελτίο τύπου Φιλολογικής Στέγης Πειραιώς
Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2019 η εκδήλωση αφιερωμένη στον σατιρικό ποιητή Γεώργιο Σουρή, που έζησε για πολλά χρόνια στο Νέο Φάληρο, όπου αρχικά μίσθωνε, ενώ αργότερα απέκτησε και ιδιόκτητη κατοικία. Την εκδήλωση που συνδιοργανώθηκε από την Φιλολογική Στέγη Πειραιώς και την Ένωση Παλαιών Προσκόπων Νέου Φαλήρου, υποδέχθηκε ο αρχηγός της Φύλλιος Σκληβανιώτης. Χαιρετισμούς απεύθυναν, όσοι εργάστηκαν πάνω στην ιδέα πραγματοποίησης της εκδήλωσης στο Νέο Φάληρο και αποτέλεσαν τον πυρήνα που εργάστηκε για αυτό, που ήταν, ο Πρόεδρος της Φ.Σ.Π. Στέφανος Μίλεσης, ο Νεοφαληριώτης επιχειρηματίας και χορηγός εκδήλωσης Πέτρος Αρβανίτης και ο Στέλιος Γαϊτανάρος τ. Αντιδήμαρχος Πειραιά (Ομάδα “Πολίτες Νέου Φαλήρου”).
Η πρώτη εισήγηση έγινε από την Γεωργία Γιαννιού, ποιήτρια, Ειδική Γραμματέας της Φ.Σ.Π. με θέμα «Είναι ο Σουρής επίκαιρος ποιητής;». Ακολούθησε η εισήγηση του Στέφανου Μίλεση με θέμα «Η σχέση του Σουρή με τον Πειραιά και το Νέο Φάληρο μέσα από την ποίησή του». Στην εισήγηση αυτή απήγγειλαν ποιήματα του Σουρή οι κυρίες (κατά σειρά εμφάνισης) Σοφία Σπύρου, ποιήτρια, Γεν. Γραμματέας Φ.Σ.Π., Στέλλα Φραντζή, Καθηγήτρια Μουσικής, συγγραφέας, Φώφη Κονδύλη, Δημοσιογράφος, Μουσικοσυνθέτης και Κατερίνα Βασιλάκη, ζωγράφος. Η εκδήλωση έλαβε πανφαληρικό χαρακτήρα καθώς όλα τα σωματεία και οι σύλλογοι του Νέου Φαλήρου έλαβαν μέρος.
Από πλευράς κόσμου στην κατάμεστη εστία των Παλαιών Προσκόπων διακρίναμε (αναγραφή με τυχαία σειρά), την Ρούλα Λαγκαδιανού, Πρόεδρο του Συνδέσμου Νέου Φαλήρου, την Άντα Σταματοπούλου, Πρόεδρο Χ.Ε.Ν. Νέου Φαλήρου, τον Μιχάλη Γκιών, πρόεδρο εκπολιτιστικού συλλόγου Νέου Φαλήρου, τον Παναγιώτη Χατζηπέρο τ. Αντιπεριφερειάρχη Νήσων, την Νατάσσα Θάνου, ποιήτρια, την Μαρία Ηλιάκη, κοινοτική σύμβολο Γ’ κοινότητας, τον Ευάγγελο Καρλάφτη, Πρόεδρο Εξωραϊστικού Νέου Φαλήρου και Αντιπρόεδρο του Πειραϊκού Συνδέσμου, τον Γιώργο Δρούζα, έφορο Καλλιτεχνικού του Πειραϊκού Συνδέσμου, τον Παρμενίων Χαριστό, υπαρχηγό των Παλαιών Προσκόπων με την σύζυγό του Κάτια, τον ηθοποιό Νίκο Δαφνή, «Θέατρο κάτω από τη Γέφυρα», τον Μάριο Δαμιανίδη, κοινοτικό Σύμβουλο Γ’ κοινότητας, την Ζωή Κεχαγιά, Κοινοτική Σύμβουλο Β’ κοινότητας Πειραιά, την Δήμητρα Βήνη, κοινοτική σύμβουλο Α’ κοινότητας Πειραιά, τον Νίκο Λαγωνίκο από την ομάδα «Φρεαττύδα Αγάπη μου», τον Κώστα Ζουρδό από την Δ/νση Παιδείας του Δήμου Πειραιά, τον Άρη Σκληβανιώτη «πατριάρχη» του Πειραϊκού και Φαληριώτικου προσκοπισμού και π. Αρχηγό των Παλαιών Προσκόπων Νέου Φαλήρου, την Αλέκα Τουμαζάτου, Εντεταλµένη ∆ηµοτική Σύµβουλο ∆ηµοτικής Συγκοινωνίας, την Νένα Μαυρέα – Γιαννίου, τον δικηγόρο Θεόδωρο Ιακώβου, την Εύα Μπογιατζή, τον Δημήτριο Κρασονικολάκη, Αντιπρόεδρο της Φ.Σ.Π., την Κατερίνα Τζωρτζακάκη, μέλος του Δ.Σ. της Φ.Σ.Π., την γνωστή σε όλους τους Φαληριώτες για την κοινωνική προσφορά της Ελένη Σταματοπούλου, την ποιήτρια Ακριβή Παπαδοπούλου, την Ακριβή Μπενετάτου, τον Μάριο Σαμοθράκη, την Αμαλία Γιατράκη, την Γιούλα Ψωμά και πολλά άλλα μέλη της «Στέγης», της Ένωσης Παλαιών Προσκόπων και προσκεκλημένοι. Η εκδήλωση καλύφθηκε δημοσιογραφικά από τις εφημερίδες «Κοινωνική», «Φωνή των Πειραιωτών», «Πανόραμα Νέου Φαλήρου» και το «Κανάλι Ένα». Η βραδιά ολοκληρώθηκε με μικρό μπουφέ προσφορά του επιχειρηματία Πέτρου Αρβανίτη.
Φωτογραφίεs απο  την εκδήλωση