Τηλέφωνο : 210 41 11 135 / Διεύθυνση : Γερμανού 3, Πειραιάς, 18534

Logo

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ Δ.Σ

Κατά τη συνεδρίαση της 19ης Απριλίου 2016 της Φιλολογικής Στέγης Πειραιώς, συγκροτήθηκε σε Σώμα, το νέο Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο είχε εκλεγεί από τη Γενική Συνέλευση της 13ης Απριλίου 2016 και το οποίο έχει ως εξής:

cv_milesis

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΜΙΛΕΣΗΣ

Πρόεδρος

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Πειραιά στον οποίο μένει μέχρι και σήμερα. Ασχολείται με τη μελέτη της Πειραϊκής ιστορίας, τη λογοτεχνία και την ιστορική αρθρογραφία. Την περίοδο 2014-2016 διετέλεσε Γενικός Γραμματέας της «Στέγης». Το 2009 δημιούργησε το ιστολόγιο «Πειραιόραμα για την Ιστορία και τον Πολιτισμό» με σκοπό την αποκλειστική προβολή και διάδοσης της σπουδαίας ιστορίας του Πειραιά. Είναι τακτικός συνεργάτης της εφημερίδας «Φωνή των Πειραιωτών» και του Δημοτικού Ραδιοφώνου ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΚΑΝΑΛΙ ΕΝΑ (90,4) επί θεμάτων ιστορικού ενδιαφέροντος. Το 2015 το Πλωτό Μουσείο Θ/Κ ΑΒΕΡΩΦ, εξέδωσε το βιβλίο με τίτλο “1900” προϊόν πνευματικής εργασίας του ιδίου και του Παναγιώτη Τριπόντικα, χορηγία της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού. Είναι έγγαμος με την Εύα Μπογιατζή-Μίλεση και έχει δύο παιδιά την Ελευθερία και τον Παναγιώτη.

divider

cv_krasonikolakis

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΡΑΣΟΝΙΚΟΛΑΚΗΣ

Α΄ Αντιπρόεδρος

Ο Δημήτρης Κρασονικολάκης σπούδασε στην Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων Ρόδου, ασχολήθηκε με τις δημόσιες σχέσεις ενώ παρακολούθησε σεμινάρια ιστορίας, λαογραφίας, λογοτεχνίας και δημοσιογραφίας. Έχει συνεργαστεί με 25 περίπου περιοδικά κι εφημερίδες του Πειραιά, της Αθήνας και του Ηρακλείου όπου δημοσίευσε πάνω από 700 άρθρα και σειρές ποιημάτων. Εργάζεται στα ΕΛΤΑ. Ερευνητής και συλλέκτης, είναι κάτοχος μιας σπουδαίας συλλογής πειραϊκών βιβλίων, φωτογραφιών και τεκμηρίων. Γράφει στο ΠΕΙΡΑΪΚΟ ΟΡΟΣΗΜΟ, στο ΠΟΛΙΣ-Ζω στον Πειραιά και είναι κάτοχος του dimitriskrasonikolakis.blogspot.gr. Με τον Στέφανο Μίλεση εκδίδει την μοναδική ιστορικού περιεχομένου εφημερίδα της πόλης μας, το ΠΕΙΡΑΙΟΡΑΜΑ.

divider

cv_makras

ΗΛΙΑΣ ΜΑΚΡΑΣ

Β΄ Αντιπρόεδρος

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Πειραιά. Eίναι Πτυχιούχος, Ιατρικής και Χειρουργικής Σχολής  Πανεπιστημίου Μιλάνου, καθώς και Διδάκτωρ του ιδίου Πανεπιστημίου. Διετέλεσε επί 5ετία έφορος ερασιτεχνικού ποδοσφαιρικού τμήματος του “ΕΘΝΙΚΟΥ Ο.Φ.Π.Φ.” και μέλος το Δ.Σ. της Π.Α.Ε. “ΕΘΝΙΚΟΣ” (1992-1997). Μέλος του “Πειραϊκού Συνδέσμου” (έφορος και ειδικός σύμβουλος) ο οποίος του απένειμε αργυρούν μετάλλιο, για την 30ετή ενεργό συμμετοχή του. Μέλος της Επιτροπής Εφορείας Προσκόπων Αττικής (1987-1989). Γράφει και έχει δημοσιεύσει ποιήματα σε περιοδικά και εφημερίδες. Ερασιτέχνης τενόρος, έχει τραγουδήσει ως σολίστας σε κοινωνικές και συλλογικές εκδηλώσεις. Φίλος της άθλησης και του χορού.  Από το 1982 λειτουργεί ιατρείο στον Πειραιά, προσφάτως και ιατρείο στον Αγ.Ιωαν.Ρέντη.  Έχει 4 παιδιά. Τον Λευτέρη, τον Γιάννη, την Σταυρούλα και τον 5χρονο Αχιλλέα.

divider

cv_spyrou

ΣΟΦΙΑ ΣΠΥΡΟΥ

Γενική Γραμματέας

Η Σοφία Σπύρου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1956 και μεγάλωσε στην Κάρυστο Ευβοίας όπου και τελείωσε το εξατάξιο Γυμνάσιο. Έχει Lower στην Αγγλική γλώσσα και έχει παρακολουθήσει σεμινάρια ιστορίας και λογοτεχνίας.
Είναι παντρεμένη, έχει τρία παιδιά και τέσσερα εγγόνια.
Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με τη συγγραφή και ιδιαίτερα με την ποίηση. Έχει εκδώσει τα βιβλία »Κραυγές» (ποίηση), »Ο κυρ- Αριστείδης κι άλλα εννέα διηγήματα» (πεζό) και »Απανεμιά» (ποίηση).
Κατά καιρούς συνεργάζεται με τοπικά περιοδικά κι εφημερίδες (»Κοινωνική», Κάρυστος», Περιοδικό Φιλολογικής Στέγης Πειραιά, κ.ά.) όπου δημοσιεύονται ποιήματα ή διηγήματά της.

divider

cv_varouchas

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΑΡΟΥΧΑΣ

Ταμίας

O Αλέξανδρος Βαρούχας του Στυλιανού είναι παντρεμένος και έχει δύο παιδιά. Διαμένει στον Πειραιά, στον Άγιο Βασίλειο. Εργάζεται ως καθηγητής μαθηματικών από το 1999. Από το 1999 έως το 2008 σε Ιδιωτικό σχολείο στον Πειραιά κι από το 2009 έως σήμερα στη δημόσια εκπαίδευση και συγκεκριμένα από το 2012 στο Γενικό Λύκειο Βουλιαγμένης. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών από το  πρόγραμμα «Μεταπτυχιακές Σπουδές στα Μαθηματικά» της Σχολής Θετικών Επιστημών και Τεχνολογίας του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ). Είναι μέλος της Φιλολογικής Στέγης Πειραιά από το 2008 και από το 2012 εκλέγεται στο Διοικητικό της Συμβούλιο στο οποίο κατέχει τη θέση του ταμία. Επίσης από το 2012 είναι μέλος και εκλέγεται στο Διοικητικό συμβούλιο του  Πανελλήνιου Συλλόγου Μεταπτυχιακών Καθηγητών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ΠΑΝ.Σ.ΜΕ.ΚΑ.Δ.Ε.  στο οποίο κατέχει τη θέση του ταμία. Είναι μέλος στην Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία (ΕΜΕ) από το 1997.

divider

cv_chatzigeorgiou

ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ

Έφορος Πνευματικών εκδηλώσεων

Ηθοποιός, σκηνοθέτης. Απόφοιτος της δραματικής Σχολής Πειραϊκού συνδέσμου με διάφορες συμπληρωματικές σπουδές στη φωνητική και κίνηση. Πρωτοεμφανίστηκε στο Εθνικό θέατρο στην Επίδαυρο και μετέπειτα ασχολήθηκε με το ελεύθερο θέατρο, ραδιόφωνο, κινηματογράφο και τηλεόραση. Τελευταίες δουλειές του η εμφάνισή του στην ΑΓΡΙΟΠΑΠΙΑ του Ίψεν, η σκηνοθεσία του στις ΤΡΩΑΔΕΣ και ένα αφιέρωμα στο κλασσικό και σύγχρονο Αγγλικό θέατρο. Μέλος της Φιλολογικής Στέγης από το 1985 και τα τελευταία χρόνια μέλος του Δ.Σ. αυτής. Είναι Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Μουσικής Πειραιά.

divider

cv_kanelopoulos

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΝΕΛΟΠΟΥΛΟΣ

Ειδικός Γραμματέας

Ο Χρήστος Κανελλόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα στις 13.4.1963. Σπούδασε οικονομικά και ηλεκτρονικούς υπολογιστές στο Ελληνικό Κέντρο Παραγωγικότητας (ΕΛΚΕΠΑ). Έζησε στον Πειραιά και εργάστηκε σε μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες (MSC, Adamis Shipping Co.). Συνεργάστηκε με μεγάλες ασφαλιστικές εταιρείες (Allianz, Commercial Union, AXA). Έζησε αρκετά χρόνια στο εξωτερικό (Ισπανία, Αγγλία, Γερμανία). Είναι θεατρόφιλος και ερασιτέχνης ηθοποιός.

divider

cv_chatzimanolaki

ΧΑΤΖΗΜΑΝΩΛΑΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ

Σύμβουλος

Γεννήθηκε στον Πειραιά από τον οποίο δεν έφυγε ποτέ. Σπούδασε στην Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και παράλληλα ολοκλήρωσε τις μουσικές της σπουδές στο Εθνικό Ωδείο, επιλέγοντας τελικά τη Μουσική ως τον επαγγελματικό δρόμο της ζωής της. Εργάζεται πάνω από 25 χρόνια στον χώρο της Μουσικής Παιδείας και το 1998 ίδρυσε το Ωδείο Τερψιθέας, που στα 118 χρόνια της πορείας του, εκτός από το καθαρά εκπαιδευτικό του έργο, έχει διαδραματίσει τον δικό του ρόλο στην πνευματική και πολιτιστική ζωή του Πειραιά. Πατέρας της είναι ο Γιάννης Χατζημανωλάκης, επίτιμος πρόεδρος της Φιλολογικής Στέγης Πειραιά και μητέρα της η Μαίρη Μπερτζελέτου. Είναι παντρεμένη με τον Ανδρέα Τσαγκάρη από την Κάρπαθο και έχει μια κόρη.

divider

cv_psarras

ΠΕΤΡΟΣ ΨΑΡΡΑΣ

Σύμβουλος Διαδικτυακής επικοινωνίας

Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1988. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Οικονομικής Επιστήμης του Οικονομικού Πανεπιστήμιου Αθηνών. Εργάζεται στην οικογενειακή Ναυτιλιακή Επιχείρηση, η οποία λειτουργεί εδώ και 35 χρόνια στον Πειραιά. Αποφοίτησε από την Ελληνογαλλική Σχολή Πειραιά Jeanne D’ Arc. Μιλάει Αγγλικά και Γαλλικά. Από τα τέλη του 2009 διατηρεί τη σελίδα Πειραιάς – Piraeus και τον ενημερωτικό ιστότοπο pireaspiraeus.com . Στον ελεύθερο του χρόνο βρίσκεται πάντα στον Πειραιά, στον οποίο γεννήθηκε και κατοικεί από τις πρώτες μέρες της ζωής του. Ανάμεσα στα χόμπι του, είναι η φωτογραφία και η μελέτη ιστορικών βιβλίων τόσο για τον Πειραιά, όσο και για τη ναυτιλία.

divider

cv_tagopoulou

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΤΑΓΚΟΠΟΥΛΟΥ

Σύμβουλος

Γεννήθηκε στην Αθήνα και είναι εγγονή του λογοτέχνη Δημητρίου Ταγκόπουλου, ιδρυτή του περιοδικού «Νουμάς». Ασχολείται με τη μελέτη του αρχείου που παρέλαβε από τον παππού της. Είναι μέλος της Φιλολογικής Στέγης Πειραιώς από το 2007 και έγινε Σύμβουλος στο Διοικητικό Συμβούλιο αυτής από το 2013.

divider

cv_dritsakos

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΔΡΙΤΣΑΚΟΣ

Σύμβουλος

Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1970, όπου τελείωσε Δημοτικό, Γυμνάσιο και Λύκειο και συνέχισε με σπουδές στην Πληροφορική όπου αποτελεί το αντικείμενο της εργασίας του τα τελευταία χρόνια. Ασχολείται εθελοντικά με την οργάνωση και υποστήριξη εικαστικών εκθέσεων και πολιτιστικών εκδηλώσεων για περισσότερα από 20 χρόνια, όπως με την οργάνωση των εκθέσεων: της Χριστίνας Σαραντοπούλου στην Πινακοθήκη Πιερίδη, του Βασίλη Θεοχαράκη στο Palazzo Venezia της Ρώμης, της Chryssa στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, του Μιχάλη Μακρουλάκη στο Ίδρυμα Θεοχαράκη, του Παναγιώτη Τέτση στην Πινακοθήκη Κυκλάδων και στο Ίδρυμα Θεοχαράκη κ.α. καθώς επίσης των πολιτιστικών εκδηλώσεων «Η ανάδειξη της πολιτιστικής ταυτότητας του Πειραιά. Παράδοση, καινοτομία, προοπτική» στο Νεοκλασικό Αντώνη Κομνηνού στην Καστέλλα, και «Ο κρότος του Χρόνου» στο Ίδρυμα Θεοχαράκη, μεταξύ των άλλων. Από το 2013 είναι μέλος του Δ.Σ. της Φιλολογικής Στέγης Πειραιά.

divider

ΕΞΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Μπουλιέρη Αγγελική, Μπούχλας Αναστάσιος, Καψύλης Γεώργιος