Τηλέφωνο : 210 41 11 135 / Διεύθυνση : Κολοκοτρώνη 75, 18535 Πειραιάς

Logo

Κοπή πρωτοχρονιάτικης Βασιλόπιτας – Δελτίο Τύπου Φιλολογικής Στέγης Πειραιώς



Κοπή πρωτοχρονιάτικης Βασιλόπιτας – Δελτίο Τύπου Φιλολογικής Στέγης Πειραιώς

Με πολλές και σημαντικές παρουσίες από το χώρο των γραμμάτων των τεχνών αλλά και της πολιτικής σκηνής του Πειραιά, η Φιλολογική Στέγη Πειραιώς έκοψε στις 2 Φεβρουαρίου 2018, ημέρα Παρασκευή, την Πρωτοχρονιάτικη Βασιλόπιτα, στην γεμάτη από κόσμο αίθουσα «Βαρώνου Κίμωνος Ράλλη» του Πειραϊκού Συνδέσμου.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Α’ Πειραιώς και πρώην υπουργός ναυτιλίας και νησιωτικής πολιτικής Θεόδωρος Δρίτσας, ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων Παναγιώτης Χατζηπέρος, ο Αντιδήμαρχος Πειραιά Στέλιος Γαϊτανάρος ο οποίος προσήλθε ως εκπρόσωπος του Δημάρχου Πειραιά Γιάννη Μώραλη, ο Δημοτικός Σύμβουλος Νίκος Κούβαρης, το Μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Περιφερειών Σπύρος Σπυρίδων ο υποψήφιος Βουλευτής Ν.Δ. Ά Πειραιά Χριστόφορος Μπουτσικάκης, η πολιτευτής της Ν.Δ. Μίνα Σαμαρά, ο Διαμερισματικός Σύμβουλος Μάριος Σαμοθράκης. Το χαιρετισμό του Κώστα Κατσαφάδου Βουλευτή Α΄ Πειραιώς, ο οποίος λόγω υποχρεώσεων δεν μπόρεσε να παραβρεθεί, μετέφερε η σύζυγός του Νόρα Κατσαφάδου η οποία παρευρέθηκε στην εκδήλωση.

Σημαντική και η παρουσία του επιχειρηματία και Προέδρου του Συλλόγου Φίλων Αρχαιολογικού Μουσείου Πειραιώς Γιάννη Πολυχρονόπουλου (πρ. Προέδρου Πειραϊκού Συνδέσμου). Την βασιλόπιτα ευλόγησε ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης π. Χρυσόστομος Καράμπελας, ο οποίος παρέστη ως εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Πειραιώς και Νέου Φαλήρου κ.κ. Σεραφείμ.

Ο Αντιδήμαρχος Στέλιος Γαϊτανάρος αφού απεύθυνε χαιρετισμό εκ μέρους του Δημάρχου Πειραιώς Γιάννη Μώραλη, ανακοίνωσε ως καθ΄ ύλην αρμόδιος Αντιδήμαρχος Δημοτικής Περιουσίας, την παραχώρηση χρήσης χώρου επί της οδού Κολοκοτρώνη 75. Παρέδωσε συμβολικά στα χέρια του Προέδρου της Φιλολογικής Στέγης Στέφανου Μίλεση και της Γενικής Γραμματέας Σοφίας Σπύρου, το σχετικό απόσπασμα από τα πρακτικά της συνεδρίασης της 31ης Ιανουαρίου 2018, του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά.
Ο Αντιδήμαρχος Στέλιος Γαϊτανάρος στη συνέχεια απευθυνόμενος στον κόσμο είπε τα εξής:

«Η Φιλολογική Στέγη Πειραιώς με έτος ίδρυσης το 1930, αποτελεί ένα από τα αρχαιότερα πνευματικά σωματεία του Πειραιά, μέσα από τις τάξεις της οποίας αναδείχθηκαν οι περισσότερες μεγάλες προσωπικότητες του πνεύματος και της τέχνης για τις οποίες είναι υπερήφανη σήμερα η πόλη μας. Το έργο και η προσφορά της Φ.Σ.Π. έχει αναγνωριστεί από τα δεκάδες βραβεία και τιμήσεις που τις έχουν απονείμει άλλα πνευματικά ιδρύματα πανελληνίως με κορυφαίο όλων το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών. Η παραχώρηση του χώρου και η εκπλήρωση ενός πάγιου αιτήματος αποτελεί το ελάχιστο που θα μπορούσα να πράξω. Παρακολουθώ το σημαντικό έργο της Στέγης που προσφέρει στον πολιτισμό της πόλης μας η Φιλολογική Στέγη και είναι πράγματι εντυπωσιακό”.

Το Δ.Σ. της Φιλολογικής Στέγης με φανερή συγκίνηση ευχαρίστησε εκ βάθους καρδίας τον Στέλιο Γαϊτανάρο που εκπλήρωσε τα όνειρα και τις επιδιώξεις 88 ετών (!) όχλησης προς κάθε δημοτική αρχή που διήλθε όλα αυτά τα χρόνια, με την παράκληση όπως διαβιβάσει τις θερμές ευχαριστίες στον Δήμαρχο Γιάννη Μώραλη. Ο χώρος αυτός θα χρησιμοποιηθεί ως αίθουσα εκδηλώσεων της Φ.Σ.Π. Μάλιστα ανεγνώσθη απόφαση του Δ.Σ. της «Στέγης» με το οποίο η αίθουσα θα ονομαστεί «Αίθουσα εκδηλώσεων Φ.Σ.Π. Γιάννης Χατζημανωλάκης».

Η απόφαση αυτή αναγνώσθηκε παρουσία του ίδιου του πρώην Πρόεδρου της Γιάννη Χατζημανωλάκη ο οποίος βρέθηκε στο τιμόνι της «Στέγης» επί 54 ολόκληρα χρόνια.

Στην εκδήλωση έγινε η απονομή «Τιμητικού Επαίνου» στον λογοτέχνη Πότη Κατράκη για το σύνολο του λογοτεχνικού του έργου και την πνευματική του προσφορά στην πόλη του Πειραιά. Ο Πότης Κατράκης άσκησε το επάγγελμα του δικηγόρου στον Πειραιά επί 42 έτη, συγγράφοντας 282 λογοτεχνικά βιβλία, 20 θεατρικά έργα, 6 λογοτεχνικά δοκίμια και 253 ποιητικές συλλογές. Από αυτά 9.000 στίχοι έχουν γίνει τραγούδια και κυκλοφορούν στην αγορά σε 9 CD.
Τις στιγμές αυτές συγκίνησης, μοιράστηκαν από κοντά εκτός από τα Μέλη της Φιλολογικής Στέγης και πολλοί εκπρόσωποι Σωματείων και Συλλόγων της πόλης και πλήθος κόσμου που προσέγγιζε τα 200 άτομα.

Την εκδήλωση χρωμάτισαν μουσικά με την παρουσία τους η Έλμα Καφετζιδάκη (στο πιάνο) και η Μαρία Καμακάρη (ηθοποιός) που άφησαν ομολογουμένως τις καλύτερες εντυπώσεις.

Την εκδήλωση τίμησαν οι Τάκης Παπαδογιαννάκη (συγγραφέας), Δημήτρης Κρασονικολάκης (Αντιπρόεδρος Φ.Σ.Π.), Αλέξανδρος Βαρούχας (Ταμίας Φ.Σ.Π.), Ευάγγελος Καρλάφτης (Α’ Αντιπρόεδρος Π.Σ. και Πρόεδρος του Εξωραϊστικού Συλλόγου Νέου Φαλήρου «Αναγέννηση»), Θεόδωρος Κατσικάρος (Β΄Αντιπρόεδρος Π.Σ.), Γιάννης Σίμος (Έφορος Φιλολογικού Π.Σ. ), Γιώργος Δρούζας (Έφορος Καλλιτεχνικού Π.Σ.), η Μπουλιέρη Αγγελική (Πρόεδρος «Ζήνων»), Άρης Σκληβανιώτης (εκ μέρους της Ένωσης Παλαιών Προσκόπων Νέου Φαλήρου), Λαγκαδιανού Αργυρώ (Πρόεδρος Συνδέσμου Νέου Φαλήρου), κ. Λοΐζου (Εξωραϊστικό Σύλλογο Νέου Φαλήρου «Η Αναγέννηση»), o Μανώλης Μαντάς (ζωγράφος), Μάνος Χατζηγεωργίου (Πρόεδρος Συλλόγου Φίλων Μουσικής Πειραιά), ο Αντιναύαρχος ε.α. Νίκος Αρτεμάκης, οι Ελένη Πέππα και Νίκος Μπουγιούρης (πρόεδρος και Γεν. Γραμματέας, από τις Ενώσεις Ελλήνων Πολιτισμού και Ανάπτυξης), η Θεατρική Ομάδα «ΘΥΡΣΟΣ» του Δημήτρη Κοντοδήμου, ο Δημήτρης Γκιουλιστάνης (Γενικός Γραμματέας Εταιρείας Πολιτισμού, Επιστημών και Κοινωνικής Παρέμβασης Νικαίας), Νίκος Παπαγιαννάκης (τέως Πρόεδρος Φ.Σ.Π.), Χρήστος Κανελλόπουλος (Μέλος Δ.Σ. Φ.Σ.Π.), Σωτήρης Μπουλντούμης (Πρόεδρος Τροιζηνίων Πειραιώς), Εύα Μπογιατζή Μίλεση Μέλος Φ.Σ.Π.), Γεωργία Χατζημανωλάκη (Μέλος Δ.Σ. Φ.Σ.Π.), Φώφη Κονδύλη (εικαστικός & μουσικοσυνθέτρια), Ρίτσα Ανδριανού (ζωγράφος), Στέλιος Μαρούλης (Πρόεδρος Ένωσης Καλλιτεχνών και Λογοτεχνών Ηλιούπολης), Σταύρος Τζώρτζος (ζωγράφος), Παναγιώτης Ανεζίρης (γλύπτης και ζωγράφος), Ελένη Βαβουράκη Καραγιαννοπούλου (εικαστικός), Πόπη Χατζηδάκη (ζωγράφος), Περιστέρα Βουλγαράκη (ποιήτρια), Δημήτρης Σταθακόπουλος (Δρ. Παντείου και νομικός), Πέτρος Βιολάκης (Διεθνολόγος), Σοφία Μαρκοζάνη (ποιήτρια), Αναστάσιος Μπούχλας (στοχαστής), Στέλιος Τραϊφόρος (Δημοσιογράφος), Σταύρος Γεωργάνος, Δρίτσος Διογένης (εικαστικός), Γιάννης Φύτρας (πρ. Δημοσιογράφος), Νανά Ρουμπελάκη (ποιήτρια), Γεωργία Γιαννιού (ποιήτρια), Γιάννης Λυμπέρης (ποιητής), Νίκος Μαργαρώνης με τη σύζυγο Ελένη Ζαχαρία (ποιήτρια), Καίτη Παπαστεφανάκη (ζωγράφος), Κατερίνα Τζωρτζακάκη (συγγραφέας), Βασίλης Μπαρούτης (συγγραφέας), Αθηνά Τζέη (ζωγράφος), Αιμιλία Καπετάνιου, Ακριβή Παπαδοπούλου (ποιήτρια), Βασίλης Βουλγαρίδης, Χρόνης Χιώτης (Φαρμακοποιός και Μέλος της Φ.Σ.Π.) και πολλά άλλα μέλη και φίλοι της «Στέγης».

Ξεχωριστή η παρουσία της ομάδας “Φρεαττύδα Αγάπη μου” (με δύο τραπέζια συνολικά) με τον Ηλία Φιλιππάκο, Νίκο Λαγωνίκο και τον συλλέκτη πειραϊκών φωτογραφιών Διονύση Άννινο.

Η Φιλολογική Στέγη ευχαριστεί όλους εκείνους που στάθηκαν δίπλα της όλο αυτόν τον καιρό.
Ευχαριστούμε επίσης τον Διονύση Άννινο για τις φωτογραφίες που μας προσέφερε (δικές του φωτογραφίες από την εκδήλωση μπορείτε να βρείτε στον σύνδεσμο που ακολουθεί:

https://www.flickr.com/photos/38788672@N08/albums/72157692989766515/with/40026091012/